Párkonzultáció, tanácsadás

Párkonzultáció

Hermann Imre, a pszichoanalízis Budapesti Iskolájának jeles képviselőjének megkapaszkodási ösztön fogalma a kötődés fogalmának közvetlen előszményének tekinthető.

John Bowlby óta tudjuk, hogy mindannyian alapvető kötődési szükséglettel születünk. Amennyiben elsődleges gondozónk (szerencsés esetben az édesanyánk) válaszkészsége megfelelő, biztonságos kötődésünk alakul ki. Amennyiben ez nem történik meg, kötődési szükségletünk sérül, kötődésünk bizonytalanná válik. Mary Ainsworth eredetileg három kötődési stílust állapított meg, amit Solomon és George egy negyedikkel egészített ki:

 1. Biztonságosan kötődő
 2. Bizonytalan - elkerülő
 3. Bizonytalan - ellenálló/ambivalens
 4. Zavarodottan kötődő

Minden viselkedésünk mögött tudatos vagy tudattalan gondolataink és érzelmeink húzódnak meg. Sokszor nem az adott szituációra reagálunk, hanem a már régről (általában gyerekkorunkból) ismerős helyzetek hatására kialakult forgatókönyveket, sémáinkat követjük. Ezért partnerünknek igen nehezére eshet reakcióinkat megérteni, főleg, ha azokat mi magunk is nehezen értjük, megfogalmazni ezért nem tudjuk. Lehetséges, hogy annyira mélyen vannak ezek eltemetve bennünk, hogy magunk is úgy véljük, reakcióink párunknak szólnak. Ezekre természetesen ő is reagál valahogy, a saját forgatókönyvének megfelelően. Ilyenkor mindkét fél a saját igazát hangoztatja, nem érzi át a másik érzelmeit, ami kitűnő lehetőséget ad egy komolyabb vitára, veszekedésre. Azt tapasztaltam, hogy a felek nagyon nehezen lépnek ki saját nézőpontjukból, nehezen értik meg egymás legmélyebb indítékait, érzéseit. Egy negatív körbe, spirálba kerülnek, amiből nem tudnak kilépni.

Minden kapcsolat az őt alkotó két emberen múlik, közösen alakítják. A párterápiák során a felek közelebb kerülhetnek közös problémájuk gyökeréhez, jobban megérthetik a párjukat és akár saját magukat is. A terápiák során meleg, elfogadó, empatikus bizalmi légkörben oszthatják meg belső élményeiket, nehézségeiket, fájdalmaikat.

Munkám során a kettős vezetés híve vagyok, ami azt jelenti, hogy a konzultációkat ko-terapeuta társsal vezetem. Meglátásom szerint az ideális, ha az egyik terapeuta nő, a másik férfi, hogy a női és férfi minták egyaránt megjelenhessenek, senki ne érezze magát kisebbségben. 

A folyamat körülbelül 10-20 ülésből áll, de esetenként ettől eltérő számú is lehet. Az alkalmak 90 percesek és kéthetente, (esetleg hetente), majd később ritkábban vannak. Az első 1-2 alkalom a probléma feltárását célozza, majd a keretek átbeszélése, célok megfogalmazása következik, aminek végén (szóbeli) szerződést kötünk.

Alkalmanként előfordulhat, hogy házi feladatot adunk, vagy úgynevezett szeparált ülést tartunk, amikor külön-külön beszélgetünk a pár tagjaival.

A folyamat során párkonzultáció, illetve tanácsadás zajlik.

Amivel hozzám fordulhat:

 • Egyre szaporodó veszekedések
 • A problémák megbeszélése sikertelen
 • Kommunikációs nehézségek
 • Csökkent intimitás
 • Hűtlenség
 • Felmerült a szakítás, válás gondolata
 • Úgy érzi, csak Ön küzd a kapcsolatukért
 • ...

Aktuálisan hosszabb távolléten vagyok, ez idő alatt az alábbi linken kérhet segítséget: tanterrapsy.com

Kapcsolatfelvétel

Kérjen időpontot időben. Kérését e-mailben igazolom vissza.

© 2020 Tölgyes Laura Veronika Felnőtt klinikai és mentálhigiéniai szakpszichológus. Minden jog fenntartva.
Az oldalt a Webnode működteti
Készítsd el weboldaladat ingyen! Ez a weboldal a Webnode segítségével készült. Készítsd el a sajátodat ingyenesen még ma! Kezdd el